PARTICIPACIÓ DE PROFESSORAT DE CATALÀ D’ALTRES TERRITORIS EN L’ÚLTIMA SESSIÓ DEL SEMINARI DE PROJECTES ETWINNING EN L’ÀREA DE CATALÀ D’ARAGÓ

El dijous 6 de maig va tenir lloc l’última sessió del Seminari Projecte eTwinning: Paraules Precioses, organitzat amb l’objectiu de posar en marxa un projectes educatiu conjunt, mitjançant la plataforma eTwinning, entre els centres que imparteixen català d’Aragó.

Una vegada aconseguit aquest objectiu, les professores i professors participants volen per a properes edicions ampliar fronteres i incorporar centres de les comunitats autònomes veïnes i de la resta d’Europa, ja que eTwinning es va crear a aquest efecte.

Per aquest motiu, en l’última sessió, realitzada on line a causa de la pandèmia, van tenir el plaer de compartir experiències amb professorat de català de diferents territoris: Lluís Flores, valencià establert a Catalunya, IES Francisco de Goya (Barcelona); Xavier Hervàs, que exerceix a València, IES Eduardo Primo (Carlet, València); i Carla Valentino, en representació de la part italiana que, a més de professora, ha treballat també com a traductora i  tècnic de l’Oficina municipal lingüística de l’Alguer (Sardenya). Per tal de preparar properes edicions també s’ha contactat amb Elena Gual, directora de l’Escola Arrels-Vernet, al Rosselló francès, i altres representants de les Illes Balears i Andorra la Vella.

 

L’experiència d’este primer projecte eTwinning en català realitzat per centres educatius d’Aragó ha sigut molt gratificant, ja que tots i totes les participants, tant docents com nens i nenes, han après i gaudit molt amb el projecte. Han pogut descobrir “paraules precioses” del seu lèxic més proper, alhora que també han conegut alumnat i col·legis de diferents poblacions catalanoparlants d’Aragó. El curs vinent esperen poder compartir l’experiència amb la resta de territoris del domini lingüístic català.

 

En els propers dies, cada centre acabarà de fer les activitats del projecte i compartiran els materials a la plataforma eTwinning per tal de presentar el projecte final. Enhorabona per la iniciativa!

Lluís Flores, IES Francisco de Goya (Barcelona)

“És important parlar la nostra varietat i fer un treball d’anar netejant-la de castellanismes, a la vegada que ser flexibles respecte la normativa.

També cal que l’alumnat veja que en la seua llengua s’expressen idees sobre tot i que connecten amb la modernitat, com per exemple, amb els youtubers que estan molt de moda ara“

 

 

Carla Valentino, Oficina municipal lingüística de l’Alguer (Sardenya, Itàlia)

“Continuarem enviant el missatge que en alguerès es pot parlar de tot. A l’escola a primària treballem el català local i a secundària intentem introdudir la paral·lelitat entre el català de l’Alguer i el català oriental de Catalunya.”

 

 

 

Xavier Hervàs, IES Eduardo Primo – Carlet (València)

“Cada territori té les seues peculiaritats i això comporta una manera d’entrar en l’idioma i fer-los vore quin paper juga la llengua en cada lloc.”

 


CompartirEmail this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn