SEMINARI DE CATALÀ: TERCERA SESSIÓ I CORONAVIRUS

Quan vam celebrar la tercera sessió del Seminari de català, allà pel mes de febrer, mai vam imaginar que ara ens trobaríem en aquesta situació, atacats per un virus que ha trastocat les nostres vides.

Revisant les fotos d’aquella ocasió, es fa estrany veure tantes persones juntes, sense distància de separació i sense màscares ni guants. Com canvia tot en qüestió de setmanes! Però els professors mai deixem de formar-nos, ni tan sols ara. En aquella sessió, la filòloga Imma Sas, assessora i correctora lingüística del Consorci per la Normalització Lingüística de la Generalitat de Catalunya, ens va explicar les novetats de la nova gramàtica catalana de 2016 de l’Institut d’Estudis Catalans.


La ponent va fer una exposició molt completa sobre els antecedents i justificació de la nova gramàtica, els seus fonaments i la seva aplicabilitat a les nostres aules. Va insistir que la nova gramàtica fa recomanacions per a adaptar-se als diferents graus de formalitat segons el context comunicatiu. Va mostrar les diferents versions publicades del diccionari i els recursos per a fer consultes lingüístiques amb exemples pràctics. També, com a exemple, va comentar les qüestions lingüístiques respecte a la variant del català en el Matarranya i en la zona del Mesquí tractades en un programa de televisió recentment (TV3- El Llenguado, dimecres 29/01/2020).

Els diccionaris mostrats en format paper van ser: Gramàtica de la llengua catalana. Institut d’Estudis Catalans (el complet, més de 6000 pàgines); Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (més aconsellable per a l’aula) i Gramàtica de butxaca (senzill però útil). A més, va mostrar el llibre 100 paraules ebrenques, de Teresa Tort, amb vocabulari propi també de la Franja Oriental d’Aragó.

Els recursos on-line més destacables per a realitzar consultes lingüístiques van ser: Optimot (fixar-se també en les «fitxes de l’optimot»), Esadir i el Diccionari Català-Valencià-Balear de la Fundació J. B. Moll.

Pel que fa a formació de manera col·laborativa, l’assessora docent de la Direcció General de Política Lingüística va explicar que s’està dissenyant una àrea específica, dins de la web www.lenguasdearagon.org, destinada a compartir recursos didàctics entre els membres del Seminari. Seguint l’opinió majoritària del professorat, aquests materials es classificaran per nivells, però s’aniran valorant els criteris d’indexació a mesura que es vagi introduint información

A més, també des de la DGPL, s’està elaborant un llistat de llibres de text i recursos didàctics, a més de lectures recomanades, a fi que tots els centres puguin conèixer els materials utilitzats a l’aula i, si és cas, millorar-los.

Els grups de treball establerts en la primera sessió continuen amb la seva labor i compartiran els materials resultants en l’última sessió, si se celebra.

Als grups ja formats s’ha unit una nova proposta sobre «Naturalesa i llengua» amb la idea de, en col·laboració amb el professorat del Seminari d’aragonès, elaborar punts de llibre sobre llavors tradicionals i posar en marxa un projecte eTwinning.

Des d’aquesta tercera sessió, la vida ha canviat molt. S’han cancel·lat les classes presencials, però el professorat i l’alumnat són aquí, treballant des de les seves cases.
I per a ajudar en aquesta tasca, des del grup Google del seminari s’ha creat un document compartit en Drive en el qual el professorat va apuntant recursos online com a cançons, webs i eines educatives.

No obstant això, no podem pretendre que la situació no ens afecti i que tots seguim amb les activitats escolars com si això no estigués passant. Això és impossible. Però és a les nostres mans fer que els i les nostres alumnes  continuïn amb la seva educació i aprenguin a treure el positiu fins d’aquest confinament, sense oblidar, per descomptat, que un bon estat emocional és igual d’important, o més, que els continguts.

TOT ANIRÀ BÉ

Pepa Nogués Furió, Coordinadora del Seminari

Azucena López Pérez, Assessora de la DGPL


CompartirEmail this to someonePrint this pageShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn